درمان بالقوه بیماری آلزایمر توسط سلول های بنیادی عصبی

• دکتر Frank LaFerla، left، Mathew Blurton-Jones و همکارانش دریافتند که سلول‌های بنیادی عصبی می‌توانند درمان بالقوه‌ای برای بیماری آلزایمر پیشرفته باشند.

● محققین دانشگاه UC Irvine برای اولین بار نشان دادند که سلول‌های بنیادی عصبی می‌توانند حافظه موش‌های مبتلا به شکل پیشرفته آلزایمر را احیا کنند و امیدواری‌ها را برای درمان بالقوه این بیماری که بیش از 5.3 میلیون نفر را در آمریکا دچار زوال عقل کرده است، افزایش دهد.

• یک ماه پس از تزریق سلول‌های بنیادی عصبی موشی به مغز موش‌هایی که برای ابتلا به آلزایمر، مهندسی ژنتیک شده بودند، حافظه آن‌ها به طور معناداری بهبود پیدا کرد. سلول‌های بنیادی، پروتئینی را ترشح می‌کنند که منجر به ایجاد ارتباطات عصبی بیشتر و بهبود عملکرد شناختی می‌شود.

• دکتر Frank LaFerla، مدیر مؤسسه اختلالات حافظه و مشکلات عصبی UCI و یا UCI MIND و یکی از نویسندگان این مطالعه که در هفته 20 ژوئیه به صورت آنلاین در مجموعه مقالات National Academy of Sciences منتشر می شود، گفت:” اساساً این سلول ها مواد زاینده ای برای مغز تولید می­کردند.”

• نویسندگان اصلی این مقاله، Mathew Blurton-Jones و LaFerla و همکاران، روی موش‌های مسن‌تری که مستعد ایجاد ضایعات مغزی به نام پلاک‌ها و گره‌ها که نشانه‌های بارز آلزایمر هستند، کار کردند.

• دانشمندان برای فهم نحوه عملکرد سلول‌های بنیادی، مغز موش را مورد بررسی قرار دادند. در کمال تعجب، آن‌ها متوجه شدند که تنها 6 درصد از سلول‌های بنیادی عصبی به نورون تبدیل شده اند. (اکثریت به دو نوع اصلی دیگر سلول‌های مغزی، آستروسیت‌ها و اولیگودندروسیت‌ها تبدیل شدند.) در واقع سلول‌های بنیادی عملکرد شناختی را با تبدیل شدن به نورون‌های جدید و یا کاهش دادن میزان پلاک ها و گره‌ها بهبود نمی بخشند.

• بلکه، مشخص شد که سلول‌های بنیادی پروتئینی به نام فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز یا BDNF ترشح می‌کنند. این امر منجر به ایجاد انشعابات عصبی از بافت موجود شده و تعداد سیناپس‌ها را تقویت و افزایش می‌دهد. هنگامی که این تیم تحقیقاتی به طور انتخابی BDNF ترشح شده از سلول های بنیادی را کاهش داد، مزیت آن نیز از بین رفت و این موضوع شواهدی قوی ارائه کرد که نشان می دهد BDNF برای اثرگذاری سلول‌های بنیادی بر حافظه و عملکرد عصبی بسیار مهم است.

• Blurton-Jones گفت:” اگر به آلزایمر نگاه کنید، این پلاک‌ها و گره‌ها نیستند که در بیشترین ارتباط را با زوال عقل دارند. بلکه این از دست دادن سیناپس ها – اتصالات بین نورون ها- است که عامل اصلی است. سلول‌های بنیادی عصبی به مغز کمک می‌کردند سیناپس‌های جدید تشکیل دهد و نورون‌های آسیب‌دیده را به حالت سلامت برگردانند.”

• زمانی‌که به موش‌های بیمار مستقیماً BDNF تزریق ‌شد نیز عملکرد شناختی آن‌ها بهبود یافت، اما این امر به اندازه تزریق مستقیم سلول‌های بنیادی عصبی، که منبع طولانی‌مدت و ثابت‌تری از پروتئین را فراهم می‌کرد، موثر نبود.

• LaFerla گفت: “این موضوع به ما امید زیادی می دهد که سلول های بنیادی یا محصولی مشتق از آن‌ها مانند BDNF، درمان موثری برای آلزایمر باشد.”

• در آوریل، LaFerla و Blurton-Jones و همکارانش 3.6 میلیون دلار توسط موسسه پزشکی بازساختی کالیفرنیا برای توسعه درمان آلزایمر که شامل سلول‌های بنیادی عصبی انسان است دریافت کردند.

• علاوه بر LaFerla و Blurton-Jones همچنین Masashi Kitazawa و Hilda Martinez-Coria و Nicholas Castello و Tritia Yamasaki و Wayne Poon و Kim Green از UCI به همراه Franz-Josef Muller و Jeanne Loring از موسسه تحقیقاتی Scrippsروی این مطالعه کار کردند. بودجه این مطالعات توسط مؤسسه پزشکی بازساختی کالیفرنیا و مؤسسه ملی بهداشت تأمین شده است.

Reference: http://www.stem-cells-news.com/1/alzheimers-disease-potential-treatment-from-neural-stem-cells/

✒ویراستار: فاطمه رضایی بدر

درباره‌ی مهتاب داودی

مهتاب داودی هستم ، عضو خانوده سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی دانشگاه شاهد ، امیدوارم از مطالب به روز دنیای زیبای سلول های بنیادی لذت ببرید

همچنین ببینید

کشف نورون های ریاضی در مغز

امروزه انجام محاسبات ساده ریاضی برای هر کدام از ما امری ساده و آسان است. …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *