مقدمه
سلول های بنیادی به سلول هایی اطلاق میشود که توانایی خودتجدیدپذیری و تمایز به سایر رده هایی سلولی را دارند
تحقیقات درزمینه سلول های بنیادی باتوجه به جایگاهی که در درمان بیماری ها دارند، به سرعت درحال گسترش است.
حفظ یکپارچگی ژنتیکی ، توانایی تکثیر و تمایز موجب شده است که سلول های بنیادی در زمینه های سلول درمانی و مدل سازی بیماری و بسیاری از تحقیقات تجربی کارآمد باشند.
کشت سلول های بنیادی پرتوان انسانی (IPSC) مشابه با کشت سایر سلول های پستانداران میباشد بااین تفاوت که کشت و نگهداری سلول های بنیادی به ملاحظات بیشتری نیاز دارد تا اطمینان حاصل شود که سلول های بنیادی دارای ویژگی های منحصر به فرد خودتجدیدپذیری و پرتوان بودن هستند.
انواع سلول بنیادی
برای به کارگیری خواص سلول های بنیادی در زمینه تحقیقات رعایت اصول درکشت سلول مستلزم است تا نتیج مطلوب حاصل شود.
به طورخلاصه سلول های بنیادی به دودسته تقسیم میشوند:
سلول های بنیادی جنینی : سلول های بنیادی جنینی در جنین درحال رشد به تمام سلول های تخصصی اکتودرم، مزودرم و اندودرم تمایز میابند و باعث ایجاد کل بدن موجود زنده میشوند.
سلول های بنیادی بالغ: در ارگانیسم های بالغ، سلول های بنیادی(سلول های بنیادی بالغ)به طور معمول به عنوان یک سیستم ترمیم کننده عمل میکنند.
لازم به ذکر است در برخی از اندامها، مانند روده و مغز استخوان، سلول های بنیادی به طور مرتب برای اصلاح و جایگزینی بافتهای فرسوده یا آسیب دیده تقسیم میشوند اما در سایر اندامها ، مانند پانکراس و قلب، سلول های بنیادی فقط تحت شرایط خاص تقسیم میشوند.
درمقایسه با سلول های بنیادی جنینی سلول های بنیادی بالغ را میتوان از بندناف، مغزاستخوان، خون و بافت چربی راحت تر تهیه کرد.
کاربرد سلول های بنیادی
با توجه به اینکه سلول های بنیادی دارای قابلیت تجدید خود ، ترمیم و تمایز هستند ، به طور گسترده در زمینه های زیر مورداستفاده قرار می گیرند:
- ترمیم و بازسازی اندام ها
- تحقیقات سم شناسی و داروشناسی
- تحقیقات سرطان
- تحقیق درمورد عملکرد ژن و ژن درمانی
کشت سلول های بنیادی
با وجود اینکه دانشمندان در دهه گذشته اطلاعاتی در مورد کشت سلول های بنیادی کسب کرده اند ، کشت سلول های بنیادی هنوز برای بسیاری از محققان یک چالش است. در اینجا ما شرایط مختلف کشت و خصوصیات سلول های بنیادی را معرفی می کنیم
دونوع سیستم کشت برای سلول های بنیادی وجود دارد:
سیستم کشت سلول های بنیادی وابسته به تغذیه دهنده:
از این سیستم برای حفظ سلول های بنیادی استفاده میکنند که نیاز به هم کشتی با سلول های تغذیه دهنده مثل سلول های فیبروبلاست دارد و از این طریق خواص پرتوانی و تکثیر سلول های بنیادی حفظ میشود.
فیبروبلاست، اصلی ترین سلول بافت همبند است. مانند سایر سلولهای بافت همبندی ، فیبروبلاستها نیز از مزانشیم مشتق شده اند. باتوجه به اینکه فیبروبلاستها پیش سازهای لازم برای ساخت کلیه ترکیبات ماتریکس برون سلولی ازجمله ماده زمینه ای و رشته های آن را ترشح می نمایند،در این سیستم اصولا از سلول های فیبروبلاست استفاده میکنند.
در این سیستم ابتدا پلیت های حاوی سلول های فیبروبلاست کشت داده شده آماده وسپس سلول بنیادی کشت داده میشود سلول های تغذیه دهنده درمحیط کشت ازطریق فرآهم آوردن پروتئین های ضروری، عوامل رشد شرایط مساعد را برای تکثیر و بقا سلول های بنیادی فرآهم میکند.
کشت سلول های بنیادی بدون تغذیه دهنده:
آخرین پیشرفت ها در فن آوری کشت سلول های بنیادی ، امکان کشت سلول های بنیادی پرتوان را بااستفاده از ماتریس خارج سلولی به جای سلول های تغذیه دهنده ممکن ساخته است.این سیستم به تعادل بین افزایش رشد سلول های پرتوان و مهار تمایز خود به خودی سلول با تنظیم دقیق اسیدآمینه های ضروری سلول، نمک ها و سایر عوامل رشد دست یافته است.
گاهی اوقات به منظور برآوردن نیازهای متغییر پروژه یا طرح های آزمایشی جدید ، سازگاری یک سیستم کشت خاص بدون تغذیه ضروری است. به طور کلی ، سلول ها را می توان در یک محیط کشت بهینه قرار داد تا با سازگاری آهسته به محیط جدید ، انتقال را کامل کند. رشد بیش از حد سلول منجر به تمایز و از بین رفتن بنیادینگی می شود.
با توسعه تکنولوژی سلول های بنیادی را میتوان براساس نوع مطالعه بااستفاده از روش های اختصاصی کشت داد.به منظور تایید کیفیت سلول های بنیادی انجام تست های تشخیصی ضروری است.
شرایط کشت انواع سلول های بنیادی


نام ویراستار:زهرا پهلوانی
منابع:
خیلی عالی بود. ?