پیوند سلول های بنیادی منجر به تغییر در DNA نمی شود؛ (اما ممکن است یک داروی ضد ویروسی بتواند منجر به تغییر شود)

پیوند سلول های بنیادی منجر به تغییر در DNA سلول های اهدا کننده نمی شود. این بر اساس یک مطالعه جدید است که شواهد مهمی برای ایمنی این روش ارائه می دهد. محققان همچنین سرنخ هایی پیدا کردند که نشان می دهد یک داروی ضد ویروس می تواند باعث تغییر DNA شود. در موارد استثنایی، این دارو حتی می تواند به ایجاد سرطان کمک کند. اکنون تحقیقات بیشتری برای بررسی بیشتر این پیشرفت مورد نیاز است.

پیوند سلول های بنیادی بخش مهمی از درمان برخی از کودکان مبتلا به سرطان خون است. DNA سلول های بنیادی پیوندی می تواند ناپایدار باشد – اما تأثیر دقیق پیوند سلول های بنیادی بر DNA هنوز مشخص نیست.

محققان تیم دکتری  Ruben van Boxtel، در مرکز سرطان شناسی کودکان Princess Máxima، کل DNA سلول های بنیادی خون را در 9 بیمار که پیوند سلول بنیادی انجام داده بودند، بررسی کردند. آن ها تعداد تغییرات DNA این سلول ها را با سلول های بنیادی خون از اهداکنندگان سالم مقایسه کردند.

آن ها دریافتند که اکثریت سلول های بنیادی خون پیوندی دارای تعداد بیشتری جهش نسبت به اهداکنندگان سالم نیستند. این مورد شواهد مهمی برای ایمنی پیوند سلول های بنیادی ارائه می دهد.

در تعداد کمی از بیماران ، تیم دکتر van Boxtel ، که وابسته به موسسه Oncode هستند ، با الگوی خاصی از جهش ها یا “زخم هایی” در DNA روبرو شدند که قبلاً مشاهده نکرده بودند. آن ها برای بررسی بیشتر این زخم ها ، داده های بیش از 3000 بیمار مبتلا به سرطان را که با استفاده از نرم افزار هوش مصنوعی شیوع یافته یا دچار اختلالات خونی شده بودند ، تجزیه و تحلیل کردند.

به این ترتیب ، دانشمندان 9 بیمار دیگر را با این زخم DNA در سرطان خود یافتند. محققان متوجه شدند که همه این بیماران با داروی ganciclovir تحت درمان قرار گرفته اند. این دارویی است که برای درمان عفونت های ویروسی شدید در افرادی که سیستم ایمنی آن ها ضعیف است ، مانند بیمارانی که پیوند سلول های بنیادی انجام داده اند ، استفاده می شود. جالب اینجاست که این تیم این زخم DNA را در بزرگسالان مبتلا به تومورهای جامد که پیوند کلیه در اوایل زندگی خود انجام داده بودند و سپس تحت درمان با ganciclovir قرار گرفتند یافتند.

برای بررسی اینکه آیا ganciclovir واقعاً باعث تغییر در DNA شده است یا نه ، تیم تحقیقاتی، سلول های بنیادی خون کشت شده در آزمایشگاه را در معرض ganciclovir قرار دادند. در این آزمایش آن ها واقعاً مشاهده کردند که این دارو باعث ایجاد زخم در DNA شده است. ganciclovir همچنین منجر به تغییراتی در ژن های شناخته شده برای ایجاد سرطان شد.

این تیم سپس داروی ضد ویروس دیگری را آزمایش کردند. این دارو ، با نامfoscarnet ، همچنین برای درمان عفونت های ویروسی پس از پیوند سلول های بنیادی استفاده می شود ، اما به دلیل عوارض جانبی بر کلیه ها ، در طولانی مدت قابل تحمل نیست. در آزمایش بر روی سلول های آزمایشگاهی ، foscarnet باعث ایجاد تغییرات اضافی در DNA و یا ایجاد زخم DNA که محققان با ganciclovir یافته بودند ، نشد.

برای درک بهتر اثر ganciclovir بر روی DNA ، تحقیقات بیشتری در گروه های بزرگتر بیماران و در درازمدت مورد نیاز است.

 دکتر Van Boxtel  گفت: “به لطف تکنیک های جدید برای کشف کل ساختار ژنتیکی تومورها ، ما متوجه شدیم که یک داروی ضد ویروس می تواند یک اثر سرطان زا داشته باشد. اثر دقیق زخمی که ganciclovir در DNA بر جای می گذارد هنوز مشخص نیست. اینکه این تغییرات DNA چگونه می تواند منجر به سرطان شود و این تاثیر چقدر قوی است، هنوز باید مورد بررسی قرار گیرد.

در حال حاضر بیش از 30 نوع از این نوع داروهای ضد ویروس در بازار وجود دارد که برای مبارزه با عفونت های ناشی از ویروس های مختلف استفاده می شود. مطالعه جدید ما بر ضرورت بررسی اینکه کدام یک از این عوامل برای DNA سلول های ما مضر هستند یا نیستند موثر است. “

دکتر Mirjam Belderbos ، نویسنده مشترک مطالعه، متخصص سرطان و متخصص سرطان در مرکز سرطان شناسی Princess Máxima، گفت: “دانستن این که پیوند سلول های بنیادی، درمانی مورد اعتماد برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به سرطان خون باشد، اطمینان بخش است. سایر اختلالات خونی ، معمولاً هیچ گونه زخمی در DNA سلول های بنیادی پیوندی باقی نمی گذارد. با تشکر از این تحقیقات ، ما اکنون می دانیم که درمان با ganciclovir پس از پیوند سلول های بنیادی می تواند عوارض جانبی طولانی مدت در برخی از بیماران داشته باشد. مهم است که بیشتر بررسی کنیم که ganciclovir هر چند وقت یکبار به تغییرات DNA و در چه بیمارانی منجر می شود.

عفونت های ویروسی پس از پیوند سلول های بنیادی می تواند جدی و گاهی تهدید کننده زندگی باشد. در حال حاضر جایگزین مناسبی برای ganciclovir وجود ندارد. ما بر پیشرفت های حوزه داروهای جدید نظارت می کنیم. “

ویراستار: مهدی وکیلی شعار

https://www.stemcellsportal.com/news/stem-cell-transplants-do-not-lead-changes-dna-anti-virus-drug-might

همچنین ببینید

کشف نورون های ریاضی در مغز

امروزه انجام محاسبات ساده ریاضی برای هر کدام از ما امری ساده و آسان است. …

نظری نیست.

  1. Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.Спаситель на продажу

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *