محققان و همکاران دانشگاه فلوریدا دریافتند که یک رژیم درمانی جدید می تواند به برخی از بیماران مبتلا به سرطان خون کمک کند تا مدت طولانی تری بدون بیماری زندگی کنند. دوزهای پایین دارویی به نام lenalidomide می تواند به جلوگیری از بازگشت multiple myeloma پس از پیوند مغز استخوان کمک کند. همچنین بیمارانی که برای حفظ سلامتی خود از این دارو استفاده کردند، بیشتر از کسانی که این دارو را مصرف نکرده بودند، عمر کردند.
دکتر Jan.S Moreb ، نویسنده این مطالعه، مدیر بالینی بدخیمی های هماتولوژیک در بخش هماتولوژی/انکولوژی دانشکده UF و عضو مرکز سرطان UF Shands می گوید: “در انتخاب درمان نگهدارنده ما به چند نکته توجه می کنیم. یکی کیفیت زندگی است ، دیگری این است که آیا بهبود را طولانی می کند؟ و نکته آخر این که آیا بیماران طول عمر بیشتری خواهند داشت؟ – این دارو منطبق به این مطلب است.”
این یافته ها در 10 May در مجله پزشکی New England منتشر شد. دو کارآزمایی بین المللی دیگر در همان شماره مجله نیز استفاده از lenalidomide را جهت به حداکثر رساندن مدت زمان بهبود سرطان ، تایید می کنند.
Multiple myeloma زمانی رخ می دهد که تولید بیش از حد سلول های خونی منجر به ایجاد تومور در مغز استخوان شود. افراد 67 سال به بالا بیشترین خطر ابتلا به این بیماری را دارند و مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا می شوند.
طبق آخرین گزارش مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، در سال 2007 بیش از16500 مبتلا به Multiple myeloma در ایالات متحده شناسایی شدند و تقریبا 11000 نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادند. پیوند مغز استخوان پس از درمان دارویی به عنوان یک درمان موثر مطرح شده است، اما داروهای مورد استفاده فعلی برای استفاده طولانی مدت بسیار سمی هستند. یکی از این داروها thalidomide است که در دهه های 1950 و 1960 به عنوان ایجاد کنندهی راش پوستی مادرزادی شناخته شده است.
Lenalidomide، یکی از داروهای مشابه اما با سمیت بسیار کمتر است که FDA آن را برای استفاده در زمان عودmyeloma پس از دوره بهبودی، تأیید کرده است. محققان می خواستند ببینند آیا می توان از آن به طور “of -label” به عنوان یک گزینه جدید و ایمن تر به منظور جلوگیری از ابتلاء مجدد به بیماری پس از پیوند سلول های بنیادی که سرطان را از بین برده است، استفاده کرد یا خیر.
این دارو ، قرصی است که بیماران می توانند در خانه مصرف کنند و اثرات ضد سرطانی خود را به طرق مختلف از جمله جلوگیری از تشکیل عروق خونی تغذیه کننده تومورها اعمال می کند. در این مطالعه که از سال 2005 تا 9200 انجام شد 460 بیمار زیر 71 سال که پیوند سلول های بنیادی خونی انجام داده بودند ، انتخاب شدند و به طور تصادفی، تعدادی از آنها دوزهای پایینی از lenalidomide و تعدادی دیگر یک فرمولاسیون فاقد دارو دریافت کردند.
بیمارانی که داروی مورد آزمایش را دریافت کرده بودند، نسبت به سایرین در مدت طولانی تری بدون بیماری زندگی کردند. بیماری آنها به طور متوسط سه سال و سه ماه پس از دریافت دارو، دوباره پیشرفت کرد در حالی که افرادی که از این دارو استفاده نمی کردند ، تنها پس از یک سال و نه ماه دوباره بیمار شدند. این دارو نه تنها پیشرفت بیماری را کند می کند بلکه طول عمر را نیز افزایش می دهد. در زمان تجزیه و تحلیل، 85 درصد از افرادی که دارو مصرف کرده بودند، در مقایسه با 77 درصد از افرادی که از این دارو استفاده نکرده بودند، زنده ماندند.
دکتر Sagar Lonial پروفسور و نایب رئیس امور بالینی در دانشکده پزشکی دانشگاه Emory در بخش هماتولوژی و سرطان شناسی پزشکی می گوید: “این یک نقطه عطف بسیار مهم است که باید به آن توجه شود ، زیرا در نهایت این “بهبود بقای کلی” هدف ما است .” Lonial در مطالعه فعلی مشارکت نداشت.
این دارو چند اثر منفی داشت؛ برای مثال، کمی روند پیشرفت دیگر سرطان ها مانند سرطان سینه و سرطان خون را افزایش داد. هجده بیمار که این دارو را مصرف کرده بودند در مقایسه با شش نفر که این دارو را مصرف نکرده بودند دچار سرطان های دیگر شدند. با این وجود ، میزان زنده مانی بدون پیشرفت بیماری در بین بیمارانی که از این دارو استفاده کرده بودند بیشتر بود. دکتر Philip McCarthy ، استاد انکولوژی و مدیر برنامه پیوند خون و مغز در موسسه سرطان Rosewell Park در Buffalo، نیویورک می گوید: “من می گویم ارزشش را دارد”.
“بدیهی است بیماران باید در این مورد با پزشکان خود صحبت کنند، اما ما فکر می کنیم که مزایای آن بیشتر از خطر است.” محققان می گویند لیستی از معیارهایی که بیماران را کاندیدای خوبی برای درمان می کند باید تهیه شود و مطالعات بیشتری باید انجام شود تا بدانیم آیا بیماران به یک اندازه سود می برند یا اینکه بیماران مختلف به استراتژی های درمانی متفاوتی احتیاج دارند.
Lonial گفت: “هدف فعلی این است که مشخص شود کدام بیماران بیشترین سود را می برند و کدامیک نیاز به رویکردهای شدیدتر یا با شدت کمتر دارند.”
ویراستار: مهدی وکیلی شعار
http://www.stem-cells-news.com/1/stem-cells-successful-blood-cancer-therapy/