یک گام نزدیک تر به تولید کلیه ی انسان
در یک پژوهش در ارتباط با پیوند اعضای انسان پژوهشگران موفق به پرورش یک کلیه سالم موش از تعداد اندکی سلول بنیادی اهدا شده درون بدن موش شدند . نتایج این پژوهش که توسط پژوهشگران انستیتو علوم فیزیولوژی در ژاپن صورت گرفته در نشریه ی Nature communication منتشر خواهد شد .
برای بیمارانی که در مراحل پیشرفته ی یک بیماری مزمن کلیوی هستند ، پیوند کلیه تنها امید برای بازگرداندن کیفیت زندگی به آن ها است ؛ اگر چه این امکان برای بسیاری از این بیماران اغلب به دلیل کمبود تعداد کلیه ی اهدایی فراهم نمی شود . وجود 95000 بیمار متقاضی پیوند کلیه در آمریکا به تنهایی نشان می دهد تقاضا بسیار فراتر از حد عرضه می باشد . اما پژوهشگران تلاش می کنند اندام های سالم را خارج از بدن انسان پرورش دهند . یکی از این روش ها به نام مکمل بلاستوسیست شناخته می شود که تا کنون نتایج امیدوار کننده ای را از خود نشان داده است . محققین بلاستوسیست را از توده های سلولی که روزها پس از جایگزینی جنین شکل میگیرند از حیوانات جهش یافته ای که یک ارگان مشخص را از دست داده اند می گیرند و آن ها را همراه با سلول های بنیادی که از یک اهدا کننده ی نرمال که لزوما از یک گونه نیستند تزریق میکنند . سلول های بنیادی سپس برای شکل دادن تمام آن اندام از دست رفته در بدن حیوانی که تزریق در آن انجام شده ، تمایز پیدا می کنند . این ارگان جدید تمام ویژگی های اولیه سلول بنیادی مورد نظر اهدا کننده را حفظ می کند و در نتیجه در درمان پیوند عضو قابلیت استفاده دارند .
دکتر Teppeigo Gotoپژوهشگر ارشد مطالعات اخیر : ” ما پیش از این از روش مکمل بلاستوسیست برای خلق پانکراس موش در یک موش جهش یافته ای که بیماری پانکراس داشت ، استفاده کرده ایم .
سپس تصمیم به تحقیق درمورد امکان استفاده این روش برای تولید کلیه های سالم گرفتیم ، که در واقع کاربرد گسترده ای به دلیل تقاضا ی بالای پیوند کلیه خواهد داشت . ”
تلاش های اولیه ی پژوهشگران برای رشد کلیه های موش صحرایی با استفاده از سلول های بنیادی ناموفق بود زیرا سلول های بنیادی موش ها به دو نوع سلول لازم برای شکل گیری کلیه تمایز نیافتند .
با این حال هنگامی که سناریو معکوس شد سلول های بنیادی موش به طور موثر در داخل بلاستوسیست های موش صحرایی تمایز یافتند و ساختارهای اولیه ی کلیه را تشکیل دادند .
پس از انتقال به بدن شبه باردار موش ها ، بلاستوسیست های تشکیل شده (مکمل شده) به جنین های طبیعی تبدیل شدند . به طرز خیره کننده ای بیش از دو سوم از نوزادان موش های مذکور (موش های تازه متولد شده) دارای یک جفت کلیه ی مشتق شده از سلول های بنیادی موش اولیه بودند . غربالگری های بیشتر نشان داد که تمام کلیه ها از نظر ساختاری سالم بوده و حداقل نیمی از آن ها توانایی تولید ادرار را نیز داشتند .
دکترماسومی هیراباشی پژوهشگر ارشد این مطالعه می گوید : ” یافته های ما نشان میدهد که روش انتقال مکمل بلاستوسیست برای تولید کلیه مناسب است . در آینده نیز این روش می تواند برای تولید اندام های حاصل از سلول های بنیادی انسان در بدن دام استفاده شود و در نتیجه به افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی میلیون ها نفر در سراسر جهان منجر میشود.