ابهام جنسیتی به چه معناست؟
اندامهای جنسی با سه مرحله اساسی رشد میکنند. اگر مشکلی در این فرآیند رخ دهد، اختلال رشد جنسی(DSD[1]) ممکن است رخ دهد. DSDها توسط هورمونها ایجاد میشوند. اندامهای تناسلی میتوانند به روشهایی رشد کنند که ظاهر طبیعی ندارند. آنها میتوانند نامشخص یا «مبهم» باشند. یک نوزاد میتواند ویژگیهایی از هر دو جنس داشته باشد. اصطلاح پزشکی «اینترسکس» نیز برای توصیف اندام تناسلی مبهم استفاده میشود.
جنسیت نوزاد را می توان برای کمک به والدین در تربیت کودک آزمایش کرد. میتوان از جراحی برای کمک به روشن شدن جنسیت نوزاد استفاده کرد.
توجه داشته باشید DSDها با ترنس گرایی یکی نیستند. تراجنس [2] شخصی است که خود را به عنوان جنسیت تعریف شده خود نمیبیند. DSDها متفاوت هستند. آنها توسط هورمون هایی ایجاد میشوند که نحوه رشد جنین را تغییر میدهند.
ابهام جنسیتی مبهم وضعیت نادری است که در آن به نظر میرسد اندام تناسلی خارجی نوزاد به وضوح مرد یا زن نباشد. در نوزادی که اندام تناسلی مبهم دارد، ممکن است اندام تناسلی به طور ناقص رشد کرده باشد یا اینکه نوزاد دارای ویژگیهای هر دو جنس باشد. اندامهای جنسی خارجی ممکن است با اندامهای جنسی داخلی یا جنسیت ژنتیکی مطابقت نداشته باشند.
بنابراین ابهام جنسیتی مبهم یک بیماری نیست، یک اختلال در رشد جنسی است. معمولاً اندام تناسلی مبهم در هنگام تولد یا مدت کوتاهی پس از تولد آشکار میشود و میتواند برای خانوادهها بسیار ناراحت کننده باشد.
ابهام جنسیتی مبهم غیر معمول و پیچیده است و ممکن است به یک تیم متخصص نیاز داشته باشد. این تیم ممکن است شامل یک متخصص اطفال، متخصص نوزادان، اورولوژیست کودکان، جراح عمومی کودکان، متخصص غدد، متخصص ژنتیک و روانشناس یا مددکار اجتماعی باشد.
چگونه ابهام جنسیتی رخ میدهد؟
ابتدا به تشکیل اندام جنسیتی میپردازیم.
جنسیت ژنتیکی کودک در زمان لقاح بر اساس کروموزوم های جنسی مشخص میشود. تخمک مادر حاوی کروموزوم X و اسپرم پدر دارای کروموزوم X یا Y است. نوزادی که کروموزوم X را از پدر به ارث میبرد، یک ماده ژنتیکی (دو کروموزوم X) است. نوزادی که کروموزوم Y را از پدر به ارث میبرد، یک پسر ژنتیکی (یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y) است.
اندامهای جنسی زن و مرد از یک بافت رشد میکنند. اینکه این بافت به اندام های مردانه تبدیل میشود یا اندامهای زنانه به کروموزومها و وجود یا عدم وجود هورمونهای مردانه بستگی دارد.
در مردان، ناحیه ای در کروموزوم Y باعث رشد بیضهها میشود که هورمونهای مردانه تولید میکنند. اندام تناسلی مردانه در پاسخ به هورمونهای مردانه از بیضه جنین رشد میکند. در یک جنین بدون کروموزوم Y بدون تأثیر هورمونهای مردانه، اندام تناسلی به صورت زنانه رشد میکند. گاهی اوقات، یک ناهنجاری کروموزومی نیز ممکن است باعث تعیین کمپلکس ژنتیکی جنسی شود.
اختلال در مراحل تعیین جنسیت میتواند منجر به عدم تطابق بین ظاهر اندام تناسلی خارجی و اندامهای جنسی داخلی یا جنسیت ژنتیکی (XX یا XY) شود. عدم یا کمبود هورمونهای مردانه در جنین پسر ژنتیکی نیز میتواند باعث ایجاد دستگاه تناسلی مبهم شود، در حالی که قرار گرفتن در معرض هورمونهای مردانه در طول رشد منجر به ایجاد دستگاه تناسلی مبهم در یک زن ژنتیکی میشود. علاوه بر این جهش در ژنهای خاص می تواند بر رشد جنسی جنین تأثیر بگذارد و باعث ایجاد اندام تناسلی مبهم شود. همچنین ناهنجاریهای کروموزومی، مانند یک کروموزوم جنسی از دست رفته یا یک کروموزوم اضافی، نیز میتواند باعث ایجاد دستگاه تناسلی مبهم شود. در برخی موارد هم علت مبهم بودن دستگاه تناسلی ممکن است مشخص نشود.
مشخصهها
شدت مشخصهها بسته به زمان بروز مشکل در دوران رشد دستگاه تناسلی و علت اختلال میتواند متفاوت باشد.
نوزادانی که از نظر ژنتیکی دختر هستند (دارای دو کروموزوم X) ممکن است دارای موارد زیر باشند:
- کلیتوریس بزرگ شده که ممکن است شبیه آلت تناسلی باشد
- لبهای فرج (لابیا)[3] بسته یا لبهای فرج که شامل چینها و شبیه کیسه بیضه هستند
- تودههایی که شبیه بیضه در لبهای فرج فیوژن هستند
نوزادانی که از نظر ژنتیکی مذکر هستند (با یک کروموزوم X و یک Y) ممکن است:
- وضعیتی که در آن لوله باریکی که ادرار و مایع منی را حمل میکند (مجرای ادرار) به طور کامل تا نوک آلت تناسلی امتداد نمییابد (هیپوسپادیاس[4])
- آلت تناسلی کوچک غیرطبیعی با دهانه مجرای ادرار نزدیک به کیسه بیضه
- عدم وجود یک یا هر دو بیضه در چیزی که به نظر میرسد کیسه بیضه است
- بیضه های نزول نکرده و کیسه بیضه خالی که ظاهری شبیه لابیا با یا بدون کوچکی آلت[5] دارد.
علل
ابهام جنسیتی مبهم عمدتاً زمانی رخ میدهد که ناهنجاریهای هورمونی در دوران بارداری، اندامهای جنسی در حال رشد جنین را مختل می٬کنند.
علل احتمالی در زنان ژنتیکی
علل آلت تناسلی مبهم در یک زن ژنتیکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- هیپرپلازی[6] مادرزادی آدرنال. اشکال خاصی از این بیماری ژنتیکی باعث میشود که غدد فوق کلیوی هورمونهای مردانه اضافی (آندروژن) بسازند.
- قرار گرفتن در معرض هورمونهای مردانه قبل از تولد، داروهای خاصی که حاوی هورمونهای مردانه هستند یا تولید هورمونهای مردانه را در یک زن باردار تحریک میکنند، میتوانند باعث مردانهتر شدن اندام تناسلی زنانه شوند. اگر مادر به بیماری یا شرایطی مبتلا باشد که باعث عدم تعادل هورمونی میشود، کودک در حال رشد نیز ممکن است در معرض هورمونهای مردانه اضافی قرار گیرد.
- تومورها به ندرت در مادر میتواند هورمونهای مردانه تولید کند.
علل احتمالی در مردان ژنتیکی
علل آلت تناسلی مبهم در یک مرد ژنتیکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اختلال در رشد بیضه. این ممکن است به دلیل ناهنجاریهای ژنتیکی یا دلایل ناشناخته باشد.
- سندرم عدم حساسیت به آندروژن در این شرایط، بافتهای تناسلی در حال رشد به هورمونهای مردانه ساخته شده توسط بیضهها پاسخ نمیدهند.
- ناهنجاریهای بیضه یا تستوسترون. ناهنجاریهای مختلف میتوانند در فعالیت بیضهها اختلال ایجاد کنند. این ممکن است شامل مشکلات ساختاری بیضهها، مشکلات تولید هورمون مردانه تستوسترون یا مشکلات گیرندههای سلولی باشد که به تستوسترون پاسخ میدهند.
- کمبود 5-آلفا ردوکتاز. این نقص آنزیمی تولید طبیعی هورمون مردانه را مختل میکند.
دستگاه تناسلی مبهم همچنین میتواند یکی از ویژگی های برخی از سندرمهای نادر و پیچیده باشد که بر بسیاری از سیستمهای اندام تاثیر میگذارد.
عوامل مخاطره آمیز
سابقه خانوادگی ممکن است در ایجاد دستگاه تناسلی مبهم نقش داشته باشد، زیرا بسیاری از اختلالات رشد جنسی ناشی از ناهنجاریهای ژنتیکی است که میتواند ارثی باشد. عوامل خطر احتمالی برای دستگاه تناسلی مبهم شامل سابقه خانوادگی موارد زیر است:
- مرگهای غیر قابل توضیح در اوایل دوران نوزادی
- ناباروری، فقدان قاعدگی یا موهای زائد صورت در زنان
- ناهنجاریهای تناسلی
- رشد فیزیکی غیر طبیعی در دوران بلوغ
- هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، گروهی از اختلالات ژنتیکی ارثی که بر غدد فوق کلیوی تأثیر میگذارد.
تشخیص
دستگاه تناسلی مبهم معمولاً در بدو تولد یا اندکی پس از آن تشخیص داده میشود. پزشکان و پرستارانی که در زایمان کمک میکنند ممکن است متوجه علائم مبهم آلت تناسلی در نوزاد شما شوند. فهمیدن علتهای این اختلال به راهنمایی درمان و تصمیم گیری در مورد جنسیت کودک شما کمک میکند. پزشک شما احتمالاً با پرسیدن سؤالاتی در مورد خانواده و سابقه پزشکی شما شروع میکند. او یک معاینه فیزیکی برای بررسی بیضهها و ارزیابی اندام تناسلی کودک شما انجام میدهد.
تیم پزشکی شما احتمالاً این آزمایشات را توصیه میکند:
- آزمایش خون برای اندازهگیری سطح هورمون
- آزمایش خون برای تجزیه و تحلیل کروموزومها و تعیین جنسیت ژنتیکی (XX یا XY) یا آزمایشات برای اختلالات تک ژنی
- سونوگرافی از لگن و شکم برای بررسی بیضه های نزول نکرده، رحم یا واژن
- مطالعات اشعه ایکس با استفاده از رنگ کنتراست برای کمک به روشن شدن آناتومی
- بررسی ظاهری اندام تناسلی خارجی
در موارد خاص، جراحی کم تهاجمی ممکن است برای جمع آوری نمونه بافتی از اندامهای تناسلی نوزاد شما ضروری باشد.
اقدامات لازم بعد از تشخیص اختلال ابهام جنسی :
ابتدا شرح حال کاملی از والدین گرفته میشود که در این بررسی از مصرف دارو در دوران بارداری و سوابق بیماریهای ژنتیکی به خصوص ابهام جنسی در خانواده دو طرف سوال پرسیده میشود. سپس کادر پزشکی اقدامات لازم جهت تشخیص جنسیت هم از نظر ظاهری و هم با بررسی تستهای هورمونی و ژنتیکی انجام میدهند. که در مرحله بعدی تصمیمگیری جهت تعیین جنسیت انجام میشود.
از آنجایی که تعیین جنس اهمیت فوقالعاده زیادی دارد و سرنوشت آینده نوزاد را رقم میزند معمولا پزشک متخصص با توجه به عوامل زیر جنس نوزاد را مشخص خواهد کرد:
- ژنوتیپ نوزاد (آنالیز کروموزومی)
- چگونگی آناتومی
- امکان باروری در آینده
- چگونگی عملکرد جنسی در آینده
- سونوگرافی لگن (جهت بررسی وجود اندام های تناسلی)
- توانایی اندامهای تناسلی داخلی جهت تولید هورمونهای جنسی مناسب
- خطرابتلا به بیماری در آینده ( مانند سرطان) که میتواند در اندام های تناسلی بروز کند
- اثرات هورمونهای مردانه یا زنانه بر روی مغز جنین
عوارض
عوارض آلت تناسلی مبهم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ناباروری. اینکه آیا افراد مبتلا به اندام تناسلی مبهم میتوانند بچهدار شوند یا خیر به تشخیص خاص بستگی دارد. به عنوان مثال، زنان ژنتیکی مبتلا به هیپرپلازی مادرزادی آدرنال معمولاً در صورت تمایل میتوانند باردار شوند.
- افزایش خطر ابتلا به برخی سرطانها. برخی از اختلالات رشد جنسی با افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مرتبط است.
داروها
داروهای هورمونی ممکن است به اصلاح یا جبران عدم تعادل هورمونی کمک کنند. به عنوان مثال، در یک زن ژنتیکی با کلیتوریس کمی بزرگ شده ناشی از یک مورد جزئی تا متوسط هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، سطوح مناسب هورمونها ممکن است اندازه بافت را کاهش دهد. سایر کودکان ممکن است در زمانی که به طور معمول بلوغ را تجربه میکنند، هورمون مصرف کنند.
انواع ابهامات جنسی، علائم، علل و درمان آنها:
1. هرمافرودیسم حقیقی[7]:
این بچهها دارای خصوصیات زیر میباشند:
دستگاه تناسلی خارجی: ظاهر دستگاه تناسلی خارجی اغلب به شکل پسرانه وناقص میباشد. آلت تناسلی پسرانه و کوچک است. سوراخ مجرای ادرار میتواند در نوک آلت و یا قاعده آن قرار گیرد. معمولا آلت انحنای شدید دارد. کیسه بیضهها اغلب خالی است و یا فقط در یک طرف حاوی بیضه میباشد. خیلیها فکر میکنند که این، یک پسر دچار بیماری نقص تشکیل مجرای ادرار و عدم نزول بیضه دو طرفه است.
دستگاه تناسلی داخلی: این کودکان اندام جنسی داخلی هر دو جنس را دارا هستند و گنادهای جنسی دخترانه و پسرانه را با همدیگر دارند. این گنادها به شکلی هستند که در یک طرف تخمدان و در سوی دیگر بیضه قرار میگیرد و گاه بیضه و تخمدان در همدیگر ادغام میشوند.
درمان: این قبیل بچهها را می توان هم به دختر و هم به پسر تبدیل نمود. تبدیل نمودن آنها به پسر منوط به داشتن آلت به طول مناسب است (حداقل طول آلت در دوران نوزادی 2.5 سانتی متر است). در صورتی که طول آلت کمتر از آن باشد، بهتر است که به دختر تبدیل گردند. به هر حال درصورت دارا بودن شرایط مناسب بر اساس خواست والدین، جنسیت کودک تعیین و عمل جراحی توسط جراح اطفال بر اساس جنسیت انجام میشود. اما در نوعی که گنادها مشترک است (تخمدان و بیضه در همدیگر ادغام شده اند)، به علت اینکه میبایست گنادها کاملا برداشته شوند، لذا کودک باید به جنسیت دختر تبدیل شود. به هر حال وقتی که کودک به یکی از جنسیتها تبدیل میشود، گناد جنس مخالف باید برداشته شود. در آزمایش ژنتیک مشاهده میشود که این کودکان در 80 درصد موارد ترکیب کروموزمیxx 46 دارند و در 20 درصد موارد، xy 46 یا xxy46 میباشند. در نتیجه 80 درصد اینها به راحتی قابل تبدیل به دختر میباشند.
2 . هرمافرودیسم کاذب زنانه : [8]
برخی از علل دوجنسی کاذب زنانه عبارتند از:
1-هیپرپلازی مادرزادی آدرنال(بزرگ شدن مادرزادی غده فوق کلیوی) : کمبود ۲1-هیدروکسیلاز(شایعترین علت)، کمبود —۱۱-بتاهیدروکسیلاز، کمبود ۳-بتا هیدروکسی (استروئیددهیدروژناز) فرمهایی که با افزایش تولید آندروژن همراه هستند.
2- کمبود آروماتاز جفتی (آروماتاز آنزیمی است که باعث تبدیل آندروژن به استروژن میشود . لذا در کمبود آروماتاز به دلیل عدم تبدیل آندروژن به استروژن ،سطح آندروژن افزایش پیدا میکند)
3-مصرف و یا تولید آندروژن توسط مادر(مانند تومور ایجاد کننده صفات مردانه در تخمدان)
4- مقاومت به گلوکوکورتیکوئید (از طریق تولید آندروژن) یعنی سلولهای هدف به کورتیزول پاسخ نمیدهند.
5- مصرف ترکیبات پروژسترونی در مادر
علائم:
-دستگاه تناسلی خارجی: در این نوع ابهام جنسی، دستگاه تناسلی خارجی به شکل پسرانه است. در اندام تناسلی خارجی علیرغم وجود شکل ظاهری کیسه بیضهها، بیضهای لمس نمیشود .
-دستگاه تناسلی داخلی: این کودکان دارای تخمدان و راه رحم میباشند، اما مجرای ادرار و راه رحم مشترک است. -درمان: علت این بیماری به خاطر کمبود نوعی آنزیم به نام 21 هیدروکسیلاز است، که این بیماران به دلیل از دست دادن نمک سدیم، اختلالات دیگری مثل بیقراری، استفراغ، کاهش فشار خون و ریزش عرق نیز دارند که باید سریعا به بیمارستان انتقال داده شوند. این بیماران را با انجام عملهای جراحی میتوان به دختر تبدیل نمود و با ایجاد راه رحم و برداشتن آلت پسرانه شکل ظاهری دستگاه تناسلی کاملا دخترانه شده ودر صورت ازدواج باردار خواهند شد. دراین نوع، نوزادان باید تحت مراقبت های ویژه متخصصین غدد اطفال و مصرف داروهای خاص قرار گیرند.
3 . هرمافرودیسم کاذب مردانه:[9]
برخی از دلایل ایجاد هرمافرودیسم کاذب مردانه:
- عدم پاسخ به بیضه به LH[10] و HCG[11] و در نتیجه آپلازی یا از بین رفتن سلولهای لیدیگ
- اختلال آنزیمی در مسیر ساخته شدن تستوسترون
- هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
- اختلال در مسیر تکاملی بیضه
- اختلال در ساخت، ترشح یا پاسخ به هورمون آنتی مولرین (AMH[12]) یا (MIS[13])
علائم:
-دستگاه تناسلی خارجی: در این کودکان دستگاه تناسلی خارجی دخترانه است اما در بین لبهای بزرگ فقط یک سوراخ دیده میشود که این سوراخ مجرای ادرار است و راه رحم وجود ندارد.
-دستگاه تناسلی داخلی: در این نوع ابهام جنسی بیضهها تشکیل میشوند، اما اکثرا در داخل شکم قرار میگیرند. در بررسی کروموزومی ترکیب کروموزومی 46 XY مشاهده میشود. در بسیاری از موارد والدین متوجه بیماری کودک خود نمیشوند و کودک را با نام دختر نامگذاری میکنند. اما به مرور زمان برجستگی در کشاله ران به دلیل پایین آمدن بیضهها بوجود میآید که با برسی بیشتر، بیضه بودن آنها مشخص میشود.
درمان:
این بیماری، نقص آنزیمی به اسم آنزیم 5 آلفا ردوکتاز (5α reductase) میباشد که مانع ترشح هورمون مردانه میشود و دستگاه تناسلی خارجی به شکل مردانه در نمیآید. این قبیل بیماران را علیرغم داشتن کروموزوم های مردانه، نمی توان به مرد تبدیل نمود. چون آلت مردانه وجود ندارد. به همین دلیل این بیماران را تحت عمل جراحی برداشتن بیضهها و ایجاد واژن (راه رحمی) با استفاده از قسمتی از روده قرار میدهند. اما این کودکان پریود نخواهند شد و قدرت باروری ندارند.
4 . گنادهای مختلط:
در این نوع ابهام جنسی، گنادهای پسرانه ناقص تشکیل شده و دستگاه تناسلی خارجی به شکل یک آلت ناقص است. در این افراد احتمال سرطانی شدن گنادها وجود دارد که باید گنادها برداشته شوند و بیمار به دختر تبدیل کرد.
ویراستار: مهدی وکیلی شعار
[1] disorder of sex development
[2] Transsexual
[3] labia
[4] hypospadias
[5] micropenis
[6] Hyperplasia: هایپرپلازی یا هایپرژنز ، بزرگ شدن اندام یا بافتی است که در اثر افزایش مقدار بافت آلی ناشی از تکثیر سلولی ایجاد می شود.
[7] true hermaphroditism
[8] female pseudohermaphroditism
[9] male pseudohermaphroditism
[10] Luteinizing hormone
[11] human chorionic gonadotropin
[12] anti-müllerian hormone
[13] Mullerian inhibiting substance
منابع:
