حلقه گمشده بین سلول های بنیادی خون ، سیستم ایمنی کشف شد

● محققین دانشگاه UCLA نوعی سلول را کشف کرده اند که به نظر می رسد همان حلقه گمشده بین سلول های بنیادی مغز استخوان و همه سلول های سیستم ایمنی بدن انسان است. یافته ای که می­تواند به درک بهتری از اینکه چگونه سیستم ایمنی سالم ایجاد می‌شود و یا چگونه بیماری منجر به تضعیف عملکرد سیستم ایمنی می­شود، کمک کند.

این تحقیق با استفاده از مغز استخوان انسان انجام شده است، که شامل تمام سلول‌های بنیادی است که خون را در طول زندگی پس از تولد تولید می­کنند.

نویسنده ارشد این مطالعه، دکتر Gay Crooks، مدیر مرکز تحقیقات سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی UCLA و مدیر برنامه‌ سرطان و زیست شناسی سلول‌های بنیادی در مرکز جامع سرطان Jonsson UCLA، گفت:” ما احساس کردیم انجام این مطالعات با استفاده از مغز استخوان انسان بسیار مهم است، چراکه در بیشتر تحقیقات در زمینه تکوین سیستم ایمنی از مغز استخوان موش استفاده شده است. وی افزود:” در مطالعات اندک در این زمینه روی بافت‌ انسان، اغلب از خون بند ناف استفاده شده که به خوبی نشان دهنده سیستم ایمنی پس از تولد نیست. “

به گفته Crooks، پروفسور آسیب شناسی و اطفال، این تیم تحقیقاتی برای یافتن این سلول خاص مغز استخوان بسیار علاقه‌­مند بودند، زیرا این امر امکانات جدیدی را در زمینه درک نحوه تولید سیستم ایمنی بدن از سلول‌های بنیادی در طول زندگی، ایجاد می­کند.

در واقع درک فرآیند طبیعی تشکیل خون در انسان‌های بالغ یک گام مهم و حیاتی در روشن ساختن عوامل منجر به بیماری‌های خونی همچون لوکمیا، سرطان خون است.

این یافته ها در 2 سپتامبر در نسخه آنلاین اولیه مجله Nature Immunology منتشر شده است.

قبل از این مطالعه، محققان ایده خوبی درمورد نحوه یافتن و بررسی سلول های بنیادی خون مغز استخوان داشتند. سلول‌های بنیادی برای همیشه زنده می­مانند، خود را بازسازی و تکثیر کرده و همه سلول‌های خون را می‌سازند. در این فرآیند، سلول‌های بنیادی می‌توانند تقسیم شوند و سلول‌هایی را در مراحل بینابینی تکوین به نام سلول‌های پیش ساز تولید کنند که رده‌های سلولی خونی مختلفی مانند گلبول های قرمز خون یا پلاکت ها را تولید می کنند.

Crooks، بیشترین علاقه را به تولید پیش سازهایی داشت که کل سیستم ایمنی بدن را تشکیل می­دهند، و شامل انواع مختلف سلول‌هایی به نام لنفوسیت‌ است، که هرکدام عملکردی تخصصی برای مبارزه با عفونت دارند.

Lisa Kohn، عضو برنامه آموزش دانشمندان پزشکی UCLA و نویسنده اول این مطالعه گفت:” سلول‌های پیش ساز نیز، مانند سلول‌های بنیادی بسیار نادر هستند، بنابراین مطالعه آن‌ها مانند یافتن سوزن در انبار کاه است.” همچنین به گفته وی، در مطالعات قبلی یک نوع لنفوسیت نسبتاً بالغ با توانایی محدود برای تمایز پیدا شده بود، اما این مطالعه جدید، نوع به نسبت اولیه‌تر از پیش سازها را توصیف می­کند که برای تولید کل سیستم ایمنی بدن آماده شده است.

هنگامی که پیش ساز لنفوئیدی شناسایی شد، Crooks و تیمش به بررسی چگونگی تغییرات بیان ژن در مراحل اولیه تولید آن‌ها از سلول‌های بنیادی پرداختند.

وی گفت: “داده‌های مربوط به بیان ژن ما را متقاعد کرد که ما یک مرحله منحصر به فرد از تکوین سیستم ایمنی پیدا کرده‌ایم. مجموعه ای از ژن‌ها وجود داشت که بین سلول‌های لنفوئیدی اولیه و سلول‌های بنیادی مغز استخوان مشترک بود و یک بیان ژن منحصر به فرد هم پس از فعال شدن این سلول‌ها وجود داشت. این داده ها به ما نشان می‌دهند که چه ژن‌هایی در ایجاد تمام سلول‌های سیستم ایمنی مهم هستند و این اطلاعات می‌تواند به ما این امکان را بدهد که مغز استخوان را برای کمک به ایجاد سیستم ایمنی قوی تر دستکاری کنیم.”

Crooks به عنوان یک پزشک متخصص پیوند مغز استخوان که کودکان مبتلا به بسیاری از بیماری‌ها، از جمله سرطان خون و نقص ایمنی را درمان می‌کند، علاقه زیادی به نحوه تولید سیستم ایمنی دارد. به خصوص، به روش‌های بالقوه جدیدی برای سرعت بخشیدن به این روند در بیماران خود که سیستم ایمنی‌شان قبل از پیوند از بین می‌رود، علاقه مند است.

در این مطالعه مشخص شده است که شناسایی یک پیش ساز در مغز استخوان انسان که برای تمایز کامل لنفوئیدی آماده شده است، اکنون امکان تنظیم مولکولی اولین مراحل تکوین لنفوئیدی در خون‌سازی انسان را فراهم می کند. همچنین به درک چگونه تحت تاثیر قرار گرفتن این فرایندها در طول خونریزی ناهنجار در شرایط بیماری، کمک می‌کند‌.

ویراستار: فاطمه رضائی بدر

http://www.stem-cells-news.com/1/missing-link-between-blood-stem-cells-immune-system-discovered/

درباره‌ی مهتاب داودی

مهتاب داودی هستم ، عضو خانوده سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی دانشگاه شاهد ، امیدوارم از مطالب به روز دنیای زیبای سلول های بنیادی لذت ببرید

همچنین ببینید

کشف نورون های ریاضی در مغز

امروزه انجام محاسبات ساده ریاضی برای هر کدام از ما امری ساده و آسان است. …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *