سلول‌های بنیادی این بار در قلب نوزادان!

محققان توانایی سلول‌های بنیادی را برای حفظ عملکرد قلب و به تعویق انداختن پیوند قلب در کودکان مبتلا به بیماری قلبی پیچیده را مورد تحقیق و مطالعه قرار داده‌اند.

در انتها بعد از گذراندن بسیاری از پیچیده‌ترین درمانها، برخی از کودکان مبتلا به بیماری‌های قلبی ممکن است در آخر با یک گزینه‌ی نجات‌دهنده زندگی روبرو شوند: یک قلب جدید.
اما پزشکان همواره امیدوارند که یک آزمایش بالینی جدید به آن‌ها کمک کند تا درمانی با استفاده از سلولهای بنیادی جایگزین پیوند قلب بیابند.

محققان درحال بررسی هستن که آیا سلول‌های بنیادی که دارای اثرات احیا کننده در بیماران بزرگسال  قلبی هستند؛ می‌توانند بافت قلب کودکان را نیز حفظ کنند تا بلکه پیوند به تعویق بیافتد یا حتی نیاز به پیوند نباشد.

بیمارستان کودکان دانشگاه Michigan Health C.S Mott که یکی از بزرگترین برنامه‌های مادرزادی قلب در ایالات متحده را دارد، یکی از اولین سایت‌های مطالعاتی است که استفاده از سلول‌های بنیادی را برای نوزادان مبتلا به بیماری قلبی تک-بطنی شروع کرده است. این آزمایش بطور خاص شامل کودکان مبتلا به سندروم هیپوپلاستیک قلب چپ است، نقصی که در آن بطن چپ قلب رشد کافی نکرده و نمی‌تواند خون را به طور موثر به بدن پمپاژ کند.

دکتر (Richard Ohye)، جراح قلب اطفال، مدیر مرکز بیماری‌های مادرزادی قلب، میگوید: “برخلاف پیشرفت‌های چشمگیر در مراقبت‌های پزشکی و تکنیک‌های جراحی، نجات و بقای طولانی مدت کودکان مبتلا به نارسایی تک‌بطنی، همچنان محدود است. برای این خانواده‌ها، تنها درمان مناسب، پیوند قلب است.”
تحقیقات اشاره میکنند که درمان با سلول‌های بنیادی شاید توانایی تقویت و بهبود عملکرد قلب در بیماران جوانی را که گزینه‌های درمانی دیگری ندارند، داشته باشد.

اما با گذشت زمان ، بطن راست بدلیل انجام کار هردو بطن، بیش از حد کار می کند و تحت فشار قرار می گیرد. عملکرد قلب به تدریج کاهش می یابد و در حال حاضر راهی برای پیشگیری یا درمان نارسایی قلبی ناشی از آن وجود ندارد.

همچنین Richard Ohye میگوید: “در حالی که پیوند قلب می تواند جان این کودکان را نجات دهد ، اما این تصمیم بستگی به در دسترس بودن فرد اهدا کننده دارد و افرادی که سندرم قلب چپ هیپوپلاستیک دارند ، در مقایسه با سایر دریافت کنندگان پیوند قلب ، در معرض خطر بیشتری هستند.
میزان مرگ و میر در نوزادان مبتلا به این عارضه در سال اول زندگی 25 تا 35 درصد است.

نحوه درمان سلول های بنیادی

این کارآزمایی تصادفی چند مرکزی ، که به عنوان تزریق سلول های بنیادی قلبی قلبی در بیماران مبتلا به سندرم هیپوپلاستیک چپ قلب (CHILD) شناخته می شود ، نتایج را بین بیمارانی که تحت درمان با سلول های بنیادی قرار می گیرند و کسانی که درمان نمی کنند مقایسه می کند. هنگامی که بیماران ثبت نام می شوند ، به طور تصادفی انتخاب می شوند که در سلول های بنیادی یا گروه کنترل قرار دارند

اعتقاد بر این است که باید سلول های بنیادی که پروتئین های بهبودبخشی را  آزاد میکنند و ممکن است قلب را برای ترمیم ماهیچه معیوب بافت تحریک کند ،در اولین عمل قلب باز، از نوزاد خارج شوند. سپس بافت برای آزمایش سلولهای بنیادی قلبی به آزمایشگاه خارجی ارسال و به محل آزمایش برمی گردد. طی دومین جراحی ترمیم چهار تا شش ماه بعد ، جراحان قلب موت (Mott) سلول های بنیادی را به قلب نوزادان تزریق می کنند.

پزشکان امیدوارند سلول های بنیادی دارای اثر ترمیمی باشند و از خراب شدن بافت های موجود قلب جلوگیری کرده و بطن راست که درحال کار است را وقتی نوزاد جوان است و قلب هنوز در حال رشد است ، تقویت کنند. بیماران حداقل برای یک سال جهت تقویت ایمنی و تاثیر، تحت آزمایش خون ، اکوکاردیوگرام و MRI قرار میگیرند.

دکتر Ming-Sing Si  ، که 9 سال جراح قلب کودکان در موت(Mott) بود و به شروع آزمایش در بیمارستان کمک کرد ، میگوید: “اینها بیمارانی هستند که در معرض بالاترین خطر نارسایی قلبی هستند.”
برخی ممکن است تا بزرگسالی نیازی به قلب جدید نداشته باشند ، اما بسیاری دیگر خیلی زودتر در لیست انتظار پیوند قلب قرار می گیرند ، احتمالاً در 10-15 سال اول زندگیشان.

وی افزود: این نوع پیچیده بیماری قلبی مادرزادی هرسال هزاران کودک در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار میدهد. “برنامه قلب مادرزادی موت Mott به گروهی از مراکز منتخب در ایالات متحده می پیوندد که ماموریت و تعهد مشترکی در جستجوی درمان‌های مبتکرانه برای این کودکان دارند.”
اوه میگوید: “ما به عنوان یک مرکز ملی و بین المللی متخصص در بیماری مادرزادی قلب تک بطنی، از تعداد زیادی از کودکان مبتلا به بیماری‌های قلبی بسیار پیچیده مراقبت می کنیم. ما همچنان به دنبال درمان های جدیدی هستیم که به ما در بهبود مراقبت و نتایج بیماران قلبی مادرزادی با گزینه های درمانی محدود کمک می کند.”

ویراستار: زهرا پهلوانی

https://labblog.uofmhealth.org/health-tech/trial-to-use-stem-cells-baby-hearts

درباره‌ی ثمين فرجي

دانشجوی کارشناسی مهندسی‌پزشکی دانشگاه شاهد.

همچنین ببینید

کشف نورون های ریاضی در مغز

امروزه انجام محاسبات ساده ریاضی برای هر کدام از ما امری ساده و آسان است. …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *