محققان آمریكایی دریافتند كه پروتئین مکمل ممكن است به بازیابی حرکت، پس از سکته مغزی کمک کند.
براساس دو مطالعه جدید محققان دانشگاه کالیفرنیا در ارواین(UCI)، ثابت شده است که، پروتئینی که به طور طبیعی در انسانها وجود دارد که در بازیابی عملکرد حرکتی در موش ها پس از سکته مغزی، به خوبی عمل می کند.
محققان امیدوارند که این پروتئین به انسانها نیز کمک کند.
تجویز پروتئین به صورت مستقیم به مغز 99 درصد ، و تجویز آن از طریق بینی، 70 درصد توانایی حرکت از دست رفته را بازیابی می کند. موشهایی که مورد درمان قرار نگرفته بودند، تنها 30 درصد بهبود یافته بودند.
گزارش گروه بررسی پیشرفت تومور مغزی (SuDoc HE 20.3502: B 73/10)
James Fallon، پروفسور روانپزشکی و علوم رفتاری و نویسنده همکار ارشد مطالعات گفت:”هیچ دارویی وجود ندارد که پس از چند روز به بهبود عوارض سکته مغزی کمک کند. اگر دچار سکته مغزی شده باشید، گزینه های درمانی زیادی ندارید. ”
وی افزود: “اکنون شواهدی وجود دارد كه درمانهایی ممكن است وجود داشته باشند که حتی پس از مدت زیادی پس از سکته، میتوانند آسیب را تا سطح قابل توجهی ترمیم کنند. این یک یافته کاملاً غیر منتظره و قابل توجه است، و ارزش امتحان کردن در انسان ها را دارد.
این مطالعات حاکی از موفقیت پروتئین کوچکی به نام فاکتور رشد تغییر دهنده آلفا (TGF) است که نقشی اساسی در شکل گیری بافت و نقش های رو به افزایش دیگری در انسان ها، درست پس از لقاح تا سنین پیری ایفا میکند. ”
Magda Guerra-Crespo محقق فوق دکتری دانشگاه کالیفرنیا و سرپرست این مطالعه گفت:
” TGFآلفا به مدت دو دهه در سایر ارگانها مورد مطالعه قرار گرفته است اما قبل از این اثبات نشده است که علائم سکته مغزی را معکوس کند.” عوارض جانبی ماندگاری مشاهده نشد.
در اولین مطالعه ، که در ماه ژانویه در نشریه Neuroscience منتشر شد، دانشمندان در پی یافتن این بودند که ایا تجویز مستقیم TGF آلفا به مغز، می تواند برای موشهایی كه در اثر سكته مغزی دچار اختلال حرکت به خصوص در یک طرف بدن میشوند (همانند آنچه به طور معمول در انسانها رخ میدهد)، کمک کننده باشد یا خیر.
دانشمندان مغز موش ها را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که TGF alpha باعث تحریک رشد نورون ها میشود.
TGF alpha ابتدا، باعث تقسیم سلول های بنیادی بالغ در مغز شده و سلول های بیشتری را ایجاد می کند. سپس آن سلولها به سلولهای مغزی تبدیل شده، به قسمت آسیب دیده مغز منتقل شده و جایگزین نورونهای از دست رفته در اثر سكته مغزی میشوند. دانشمندان معتقدند این نورون های جدید به بازگرداندن عملکرد حرکتی کمک کرده اند.
در مطالعه دوم، که در تاریخ 11 ژانویه به صورت آنلاین در نشریه Stroke & Cerebrovascular Diseases منتشر میشود، دانشمندانTGF آلفا را توسط یک اسپری از راه بینی وارد بینی موشها کردند. آنها از یک نسخه شیمیایی اندک متفاوت از پروتئین استفاده کردند تا آن را در سفر به مغز پایدارتر کند. پس از گذشت یک ماه، موش های اسیب دیده 70 درصد از عملکرد خود را بازیابی کرده بودند، که نشان می دهد این روش نیز به خوبی کار می کند.
Fallon گفت: “ما همین اثرات را دیدیم. چندان محسوس نبود، اما با پیشرفتهای رفتاری بسیار چشمگیر و همان روند بازیابی آناتومیکی، مواجه بودیم.”
منبع: www.stem-cells-news.com